Ismerkedj a szinkronkorcsolyával

Január 18-án a Városligeti Műjégpályán a Téli Sportágválasztó idei rendezvényén az öt korcsolyázó szakágat (műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, jégtánc, gyorskorcsolya és szinkronkorcsolya) összefogó Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is képviselteti magát. Ezek közül az egyelőre talán kevésbé elterjedt, nagyon fiatal, ám folyamatosan fejlődő és rendkívül látványos szinkronkorcsolyáról beszélgetünk Tóth Mártával, a budapesti Sportország Egyesület szinkronkorcsolya szakágának egyik edzőjével:

– Mit kell tudni a szinkronkorcsolyáról?

– A szinkronkorcsolya a műkorcsolya és jégtánc lépéseit, kitartott elemeit használja ugrásokkal és forgásokkal fűszerezve.

A sportág lelke, hogy ez egy csapatsport. Ez ugyanakkor a legnagyobb nehézsége is, hiszen összefogásban korcsolyázni 16-an iszonyú odafigyelést igényel, főleg kis korban. Itt mindent egyszerre kell végrehajtani: ugyanazokat a lépéseket ugyanabban az ütemben, az előírt alapformákat, lépéssorokat, úgyhogy technikai szinten is nagy kihívás, de természetesen a szépségre, látványosságra is nagyon oda kell figyelni. Bele lehet rakni a programba forgást és ugrásokat is, de ezek nem kötelező elemek: tizenhatan egyszerre forogni még a tornaszőnyegen sem egyszerű, nemhogy a jégen! Általában ezekkel inkább csak színesítjük a programokat, négyen forognak/ugranak, amíg a többiek valamilyen úgynevezett kitartott elemet, például fecskét (a mérleghez hasonlíthatjuk), holdat, Bielmann-t hajtanak végre.

A szinkronkorcsolyára is jellemző, mint minden csapatsportra, hogy együtt kell megküzdeni a kitűzött céljainkért. Ezalatt a korcsolyázók megtanulnak odafigyelni egymásra és azt is, hogy adott esetben a saját egyéni akaratukat háttérbe kell szorítani a közös cél érdekében. Amikor ez sikerül, az nagyon nagy boldogságot tud adni a résztvevők számára.

16069528465_94491811da_c

Karácsonyi Gála, 2014

– Milyen magyarországi hagyományai vannak a szinkronkorcsolyának?

– A nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején alakult néhány klub, az első országos bajnokság 1993-ban került megrendezésre. Jelenleg Budapestnek, Miskolcnak, Székesfehérvárnak és Zalaegerszegnek vannak egyesületei. A mi csapatunk, a Jeges-Vegyes 2006 óta működik Bodnár Erika vezetésével. Először 2008-ban indultunk versenyen, azóta kétszeres magyar bajnokok vagyunk többek között junior kategóriában és nemzetközi szinten is igyekszünk programjainkkal helyt állni: junior csapatunk világbajnoki 18. helyezett, illetve jelenleg a világranglista 23. helyén áll.

– Mondhatjuk akkor, hogy a sportág itthon még fiatal, ám dinamikusan fejlődik. Milyen perspektívái lehetnek a szinkronkorcsolya iránt érdeklődő fiataloknak?

– Egyértelmű, hogy a magyar szinkronkorcsolyázóknak is van helyük a nemzetközi mezőnyben! A gyerekeknek vonzó lehet, hogy kijuthatnak külföldi versenyekre, sok hasonló érdeklődési körű fiatallal ismerkedhetnek meg. Természetesen célunk, hogy egyre jobb eredményeket érjünk el, ennek érdekében ez már a második szezon, hogy Gert Hoffmann német szakedzővel is együttműködik egyesületünk, nyáron pedig nemzetközi edzőtábort szerveztünk horvát és cseh versenyzők részvételével, ahol szintén ő volt a vezetőedző. A junior csapatunk rövidprogramját is ő készítette az idei szezonra.

Továbbá biztató tárgyalások folynak arról, hogy a szinkronkorcsolya is hamarosan téli olimpiai sportág lehessen.

A szakág legnagyobb kihívása természetesen a gyerekek toborzása. Míg a sportág krémjét képező országokban (Oroszország, Svádország, Finnország, Amerika, Kanada) a korcsolya évtizedek óta tömegsportnak számít, nálunk csak az elmúlt néhány évben kezdtek rohamosan szaporodni a jégpályák. Így viszont szerencsére itthon is egyre könnyebb dolga van azoknak, akik valamilyen jeges sportágat szeretnének űzni. Többek között ezért is indította tavaly a Magyar Korcsolyázó Szövetség a GyereKorizni! programot, melynek lényege, hogy egy alap korcsolyatudást biztosítson a 4-7 éves gyerekek számára, akik később a tehetségüknek, érdeklődési területüknek megfelelően tudnak majd “szakosodni” a különböző korcsolyaszakágakra.

– Mire számíthatnak azok, akik most vasárnap kilátogatnak a Téli Sportágválasztóra?

– A GyereKorizni! program keretein belül folyamatosan lesz lehetőség a korcsolyázást próbálgatni, ezen kívül minden szakág bemutatót tart a jégen: a Jeges-Vegyes szinkronkorcsolya csapata minden korosztályával megjelenik és előadják idei versenyprogramjaikat. A pódiumon a jeges sportágak jeles képviselőivel lesznek folyamatos beszélgetések.

– Hol találhatnak meg titeket azok, akik esetleg lemaradnak a hétvégi rendezvénytől?

Csapatunkba folyamatosan várjuk az utánpótlást, elsősorban 7 éves kortól. Előny, ha már tud korcsolyázni a jelentkező, de természetesen nem akadály az sem, ha még nem korcsolyázott. Csapatainkkal több jégpályán is edzünk, elsősorban a Népstadion területén található Jégcsarnokban és a káposztásmegyeri Jégpalotában vagyunk megtalálhatók. Bővebb információért kattints az oldalunkra: www.jegesvegyes.hu 

Március 20-21-én pedig a Jégpalotában kerül megrendezésre az 1. Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolya-verseny 10 nemzet közel 40 csapatának részvételével, ott igazán látványos showra lehet számítani!

10153975_620106334742458_1163081768351017013_n

Junior csapat

Vélemény, hozzászólás?